Ekonomi

Yüzde 110 zam talebi sonrası Bakan Işıkhan’dan ilk açıklama: Uzlaşmaya varacağımızı umuyorum

2024-2025 döneminde yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon emekli memurun mali ve sosyal haklarının belirleneceği toplu sözleşme görüşmeleri 1 Ağustos Salı günü prestij ile başlayacak.

Memur-Sen, yetkili konfederasyon olarak kamu patron komitesi ve memur sendikaları arasında bir ay sürecek müzakerelerde memur ve memur emeklilerini temsil edecek.

Maaş artış oranları ile birlikte kira yardımının da yer aldığı 120 maddelik teklifini kamuoyu ile paylaşan Memur-Sen, teklif belgesini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na sundu.

“İnşallah müzakereleri uzlaşı ile bitireceğiz”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen Kabine Toplantısı’nın ardından konuyla ilgili açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 1 Ağustos Salı günü başlayacak görüşmelerin Bakanlığın sorumluluğunda olduğunu ve toplantılara bizzat katılacağını bildirdi.

Bakan Işıkhan, sendikalara ait öneride, “Taraflarla bir araya geleceğiz. İnşallah uzlaşma ile görüşmeleri bitireceğiz. Sizi davet edeceğiz.”sözlerini kullandı.

“2 YILDA TOPLAMDA YÜZDE 110 ARTIŞ SUNUYORUZ”

Öte yandan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 1 Ağustos prestijiyle başlayacak 7’nci Dönem Toplu İş Sözleşmesi müzakereleri için talep edecekleri artış oranlarını ve beklentilerini dün kamuoyu ile paylaştı.

Yalçın şunları söyledi;

Öncelikle söz ve vaadin yerine getirilmesi için en düşük memura 22 bin lira nedeniyle eksik uygulanan bin 650 liranın baştan düzenlenmesini istiyoruz.

2 yıllık enflasyon verilerini dikkate alarak 2024 yılı için çeyrek dönem prestiji ile refah stoku dahil ilk üç ayda yüzde 35, ikinci üç ayda yüzde 10, üçüncü üç ayda yüzde 15 ve dördüncü üç ayda yüzde 10 artış istiyoruz. 2025 yılı için Türkiye’nin ekonomik bilgilerinin ve enflasyon rakamlarının iyileşeceğine dair iyimserliğimiz doğrultusunda altı aylık devrelerin prestijiyle tekliflerimizi sunuyoruz. ve refah payı dahil ilk altı ayda yüzde 25, ikinci altı ayda yüzde 15 zam istiyoruz. 2 yıllık bir süre boyunca toplamda %110 orantılı bir artış öneriyoruz. Teklifimizle söz yerine getirildikten sonra 2024 yılı Ocak ayında en düşük kamu görevlisi maaşı 29 bin 700 lira olacak.

“AYLIK 7 BİN 650 TL KİRA YARDIMI YAPIYORUZ”

Ayrıca kamuda fiyat skalasındaki bozulmanın giderilmesi, kamu görevlilerinin özgürlüklerinin artırılması, sosyal yardımların kapsamının genişletilmesi ve emekli aylıklarının artırılması yönündeki önerilerimizi kısa başlıklar altında sıralamak istiyorum. Dönemsel artışın geçtiği aydan itibaren enflasyon farkının ödenmemesini, toplu iş sözleşmesi ikramiyesinin aylık bin lira olarak ödenmesini, aylık kira yardımının 7 bin 650 lira olmasını, birinci dereceye yükselen tüm kamu görevlilerinin ek göstergesinin 3600 lira olmasını ve verilen taahhütlerin yerine getirilmesini, takıma geçiş kapsamından çıkarılan sözleşmelilerin kadroya alınmasını, bayram tatillerinde 4 bin 850 lira ödenmesini teklif ediyoruz. s, özellikle 500 bin lira nafaka ödenmesi ve bu emekli maaşının ödenmesi.

“SEYYANEN YÜKSELİMİMİN EMEKLİ KAMU GÖREVLİLERİNE YANSITILMASINI İSTİYORUZ”

Emeklilerin boyutunun herkes tarafından malum olduğu Cumhur İttifakı ortakları tarafından da görüldüğünü bir kez daha hatırlatıyor, 8 bin 77 liralık zammın emekli kamu görevlilerine de yansımasını özellikle ifade ediyor ve istiyoruz. Kamuda fiyat skalasında önemli bozulmalar olduğu için mühendis, şube müdürü, müdür yardımcısı, şef gibi birçok memurun özel hizmet tazminatı ve ek ödemelerinin iyileştirilmesini istiyoruz. Burada adalete ihtiyaç var.

“YÜZDE 15’E KADAR SABİT GELİR VERGİSİ VERİYORUZ”

Yardımcı hizmetler sınıfı, uzun süredir gündemde tuttuğumuz ve bir önceki toplu sözleşmede ısrarla vurguladığımız bu toplu sözleşmede yeniden gündeme getirdiğimiz bir sınıftır. Bu sebeple yardımcı hizmetler sınıfı kaldırılarak bu arkadaşlarımızın genel yönetim hizmetleri sınıfına geçmesini istiyoruz.

KPDK’da önceden aldığımız karar gereğince gelir vergisinin yüzde 15 olarak belirlenmesini, yükselme ve unvan değiştirme sınavlarının keyfi kurumların inisiyatifine bağlı olmaksızın zorunlu, görevde yükselme ve unvan değiştirme sınavlarının ise tüm kurumlarda 3 yılı geçmemek üzere zorunlu hale getirilmesini istiyor ve teklif ediyoruz.

“2024 YILINDA SAĞLIK PAYI DAHİL OLARAK YÜZDE 100,2 ARTIŞ İSTİYORUZ”

Kamu-Sen Genel Lideri Başkan Kahveci de talep edecekleri zam oranlarını ve beklentilerini paylaştı. 2024 yılının tamamı için sosyal yardım payı dahil yüzde 100,2 zam talep ettiklerini açıklayan Kahveci, 2025 yılının tamamı için tüm maaşlara yüzde 58,4 zam istediklerini söyledi.

kahvehane, “2024’ün ilk yarısı için yüzde 40, ikinci yarısı için yüzde 30 ve Ocak’ta verilen zamma ek olarak yüzde 10 talep ediyoruz. 2025 yılı için Ocak ve Temmuz’da yüzde 20’şer zam ve Ocak’ta yapılacak zamma ek olarak yüzde 10’ar refah payı talep ediyoruz. TÜFE2 dahil 2024 yılının tamamı için enflasyon farkının ödenmesini, 2024 yılının tamamı için ise yüzde 100’ünün ödenmesini istiyoruz.” oransal maaş artışı dahil. Sosyal yardım payı dahil tüm maaşlara yüzde 58,4 zam olarak özetlenebilir. Önümüzdeki yıl için en düşük memur maaşına 20 bin 941 lira, ortalama memur maaşına 25 bin 101 lira zam istiyoruz.”sözlerini kullandı.

KAYNAK: TRT HABER

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu