Bugün Çocuklarınıza Örnek Verebileceğiniz Türkler: Yazar Nedim Gürsel
Çocuklarınıza örnek gösterebileceğiniz Türkler dizisinde her gün bir biyografi ile karşınızda olacağız. Bu biyografilerde, içeriğimizde görece daha az bilinen ancak uluslararası üne sahip kişilere yer vermeyi planlıyoruz. Bu konuda önerilerinizi bekliyoruz. İçeriğimizin bugünkü dünyaca ünlü konuğu: Nedim Gürsel
1951 yılında Gaziantep’te dünyaya gelen Nedim Gürsel’in annesi matematik öğretmeni, babası ise Fransızca öğretmenidir. İlköğrenimini Balıkesir’de tamamladıktan sonra ailesiyle birlikte İstanbul’a yerleşir. 10 yaşında babasını kaybeden Gürsel, liseyi Galatasaray’da okuyor.
Galatasaray’daki Les Miserables’ın “Valjean”ına benzetilerek “sefil” lakabı takılmıştır. Gürsel’in ilk öyküsü Gezi, Vedat Günyolu aracılığıyla “Yeni Ufuklar”da yayınlandı.
1970’li yıllara geldiğimizde Halkın Dostları dergisinde kendisine destek olan Memet Fuat tarafından iki kısa öyküsü yayımlandı. 1971 yılında Galatasaray’dan mezun oldu ve Fransız hükümetinin verdiği bursu reddederek Fransız Filolojisi’ne kaydoldu.
Bu arada 1971’de Türkiye’de askeri muhtıra yayınlandı ve Halkın Dostları’nda Gorki ve Lenin üzerine yazdığı bir yazı nedeniyle Gürsel hakkında 7 buçuk yıl hapis istemiyle dava açıldı. Bunun üzerine yazar, reddettiği bursu alır ve Paris’e göç eder.
1974’te Sorbonne Fransız Edebiyatı Bölümü’nden mezun olduktan sonra Karşılaştırmalı Edebiyat alanında Nâzım Hikmet ve Aragon üzerine doktorasını tamamladı. 1979’da Türkiye’ye dönmesine rağmen kitaplarına el konulduğu için 12 Eylül’de Fransa’ya döndü.
Çocukluğundan bu yana kısa öykü, deneme, gezi yazısı ve roman alanlarında 50’den fazla eser kaleme alan Nedim Gürsel, INALCO’da öğretim görevlisi ve Sorbonne’da Türk edebiyatı dersleri vermeye devam ediyor. Aldığı ödüllerden bazıları şu şekildedir:
“Her zaman İstanbul’dan bir parça aldığım duygusuyla her yere giderim.” 72 yaşındaki yazar hayatını ve yazılarını Fransa’da sürdürüyor.
Gürsel’i kısaca kendisinden dinlemek isterseniz: